|
|
|
|
|
VYUČOVANÉ PREDMETY
|
|
Inulínové
plodiny |
Gestor predmetu:
prof. Ing. Vladimír Pačuta, CSc. |
Vyučujúci:
Ing. Ladislav Illéš, PhD. |
|
Anglický
názov predmetu: Innuline Crops |
Skrátený názov predmetu:
IP |
Navrhovaný
pre fakultu (študijný odbor): FAPZ
(CHO, EKO, MRV, PPZ, UPR, VLU, VOR),
FBP, FZKI) |
Zaradenie
predmetu do semestra: 8. |
Počet
kreditov: 4 |
Kód
predmetu: 621A319 |
|
Anotácia
predmetu: |
Rozdelenie a charakteristika
inulínových plodín. Hospodársky význam - potravinárske
a nepotravinárske využitie. História, súčasný
stav a perspektívy pestovania na území SR
a vo svete.
Biochemická charakteristika inulínu
- využitie v potravinárskom a farmaceutickom
priemysle. Zaradenie v botanickej systematike.
Morfologická a anatomická stavba. Charakteristika
konzumnej alebo využiteľnej časti. Zaradenie
podľa charakteru poskytovaných produktov -
okopaniny, zeleniny, liečivé rastliny, krmoviny,
divo rastúce rastliny.
Nároky na agroklimatické podmienky prostredia.
Hlavné zásady technológie pestovania najznámejších
inulínových plodín (topinambur, čakanka, artičoka,
hadomor španielsky, jakon, kozobrada). Zaradenie
v osevnom postupe, výživa a hnojenie, spracovanie
pôdy, založenie porastu, ošetrovanie počas
vegetácie, zber, pozberová úprava, uskladnenie.
Hodnotenie dopestovaného produktu (STN, senzorická
charakteristika), ich využitie. Terénne cvičenia,
zakladanie porastov, zber.
|
|
|
|
|
|